Vsi veterinarji na naši kliniki razpolagamo s širokim strokovnim znanjem iz splošne veterine, hkrati pa razvijamo tudi specialna strokovna znanja s področja osebnega zanimanja. Specialne storitve veterine so organizirane v posameznih veterinarskih ambulantah, med njimi tudi veterinarska ambulanta za ortopedijo.


V veterinarski ambulanti za ortopedijo zdravimo bolezni sklepov in zlome kosti, ki so bili še do nedavnega nerešljivi. Uspešno zdravljenje omogočajo moderna diagnostika z digitalno rentgenologijo in magnetno resonanco ter razvoj operativnih tehnik. Večino kompliciranih poškodb kosti in sklepov pri vseh domačih malih živalih obdelujemo kirurško. Dele kosti fiksiramo z iglami in žicami, s ploščicami in vijaki, eksternimi fiksatorji, ... S pomočjo različnih tehnik med deli kosti dosežemo solidno stabilnost, da se lahko med seboj zopet zrastejo.


Nekateri primeri ortopedskih posegov, ki jih opravljamo na naši kliniki:


  • operacija kolenskih križnih vezi ( klasična metoda z nadomestitvijo vezi pri lažjih živalih, TTO – triple tibial osteotomija  pri velikih pasmah psov)
  •  displazija kolkov (TPO – triple pelvic osteotomija , zamenjava kolka z endoprotezo, odstranitev kolčne glavice pri mačkah in pritlikavih pasmah)
  • poškodbe sklepov (repozicija izpahnjenega kolka )
  • displazija komolcev (fragmentiran koronoidalni podaljšek, fragmentiran ankonealni podaljšek)
  • osteohondritis dissecans
  • luksacija patele
  • interna fiksacija vseh vrst zlomov s ploščicami in vijaki
  • eksterna fiksacija zlomov z eksternimi fiksatorji
 TTO - triple tibial osteotomija


Pri velikih pasmah psov je potrebno pri raztrgani sprednji križni kolenski vezi pregledati meniskus in ga po potrebi odstraniti ter popraviti anatomske odnose med kostmi kolenskega sklepa. S pomočjo operacije, imenovane TTO - triple tibial osteotomija, preprečimo nadaljne nepravilne obremenitve in vnetje v sklepu ter s tem dolgoročno preprečimo nadaljevanje artritisa.
  

TPO - triple pelvic osteotomija


Pri mladih živalih (do enega leta starosti) z močno izraženo dosplazijo kolka izboljšamo anatomski položaj stegnenične glavice in kolčne čaše z operacijo prikazano v filmu. Z umetno ustvarjenim nagibom medenice zmanjšamo pritiske, ki silijo kolčno glavico v izpah. S tem seveda tudi dolgoročno preprečimo nastanek hujših osteoartrotičnih sprememb.
 

Repozicija luksiranega kolka

Na filmu je prikazana ena od operacijskih tehnik pri sanaciji izpahnjenega kolčnega sklepa. Med poškodbo pride do raztrganja kolčne vezi (ligamentum teres), ki jo nadomestimo z umetnim materjalom. S tem dosežemo ponovno fiksacijo kolčne glavice v pravilni anatomski legi.